Fodbold er ikke blot verdens mest populære sportsgren. Det er også den dyreste. På elitepan, vel og mærke. I verdens største fodboldligaer flyder penge i millionbeløb mellem de bedste klubber i form af spiller-transfers, sponsoraftaler og tv-rettigheder for at transmittere kampe. De allerdygtigste fodboldstjerner såsom Erling Haaland og Mbappé etc. har en markedsværdi på over en milliard danske kroner, og de er langt fra de eneste. Uanset hvilken liga du vælger at spille på, glem ikke at tjekke nogle af de bedste bonusser, der er tilgængelige på det danske marked: Unibet Bonus, Bwin Bonus & Comeon Bonus.
Vidste du, at Cristiano Ronaldo hele to gange i karrieren er blevet solgt for mere end 750 millioner kroner?
Ifølge en omfattende rapport fra revisions- og konsulentfirmaet Deloitte genererede det europæiske fodboldmarked i 2021 – som er det seneste år, vi kan sammenligne – over 28,2 milliarder euro.
Det er dog den engelske liga Premier League og den spanske La Liga, der pt. er de aller bedst indtjenende ligaer i verden. Læs med her og find ud af, præcis hvor guldrandede de to succesfulde, europæiske fodboldligaer er.
The big five
Når en stjernespiller bliver solgt fra én klub til en anden, kommer det ikke blot spillerne selv, men også de handlende fodboldklubber til gode. De ligaer, som har de største og dyreste spillere, er dermed de rigeste blandt alle verdens fodboldligaer.
I Europa er de fem største og rigeste fodboldligaer – de såkaldte “Big Five”:
- Den engelske Premier League
- Den spanske La Liga
- Den tyske Bundesliga
- Den franske Ligue 1
- Den italienske Serie A.
Ifølge Deloittes rapport tjente “The Big Five” tilsammen €15.6 milliarder i sæsonen 2020/21, hvilket var 3 procent mere end året før, hvor covid-19 gjorde store indhug i klubkasserne. Blandt disse er det som sagt netop nu de to førstnævnte – Premier League og La Liga – der tjener aller flest penge.
Længe var ligaerne tæt på hinanden, men i løbet af de seneste år er Premier League stukket af for sig selv. I skrivende stund, foråret 2023, har La Liga både sportsligt og økonomisk lidt hårdt under i særdeleshed FC Barcelonas katastrofale økonomi, som der først nu er ved at komme lidt styr på.
Hvor er det præcis, disse enorme summer kommer fra? Og kan det virkelig betale sig at betale 834 millioner for én fodboldspiller, som Juventus eksempelvis gjorde med købet af Ronaldo fra Real Madrid?
Ja, det kan det i allerhøjeste grad. Som regel i hvert fald. For selvom de store fodboldklubber ofte bruger enorme dele af deres budget på at indkøbe de eftertragtede spillere, får de pengene tilbage i form af sponsoraftaler og deals med de store tv-netværk, der konkurrerer om at transmittere fodboldkampene med Ronaldo og co.
Også tilskuer-indtægter og merchandise er med til at gøre Premier League og La Liga til de rigeste i verden.
Spillerlønninger
Både i La Liga og Premier League er det blevet foretaget nogle yderst store investeringer af fodboldspillere i 2022. Manchester City købte Jack Grealish for 870 millioner kroner, mens Chelsea slap 830 millioner kroner for Romelu Lukaku.
For topholdene i Premier League er det ikke unormalt, at man netto slipper omkring en milliard kroner i spillerindkøb pr. sæson. Udviklingen er i høj grad drevet af de enorme tv-aftaler og sponsorater, hvis priser er astronomiske og kun synes at fortsætte med at stige.
De enorme summer ender i sidste ende i høj grad i spillernes lommer i en udvikling, man lidt groft kan skitsere således:
Stigende tv-aftaler og sponsorater → højere transfersummer → stigende agent- og spillerpriser.
Hvor meget tjener Premier League og La Liga på deres stjernespillere?
Ifølge sitet Spotrac så top 8 i PL lønninger således ud i 2021/2022 sæsonen:
- Manchester United F.C. £208.415.000
- Chelsea F.C. £162.642.000
- Manchester City F.C. £142.944.000
- Liverpool F.C. £134.518.000
- Arsenal F.C. £80.941.273
- Everton F.C £74.859.000
- West Ham United F.C. £59.630.000
- Tottenham Hotspur F.C £55.495.200.
Omregnet til danske kroner svarer det sådan cirka til, at Manchester United udbetaler omkring 35 millioner kroner i løn til de 25 spillere i førsteholdstruppen… om ugen. På et år scorer en førsteholdsspiller i Manchester United altså i gennemsnit 73,8 millioner kroner.
Ifølge sitet soccerprime.com er tallene for La Liga i 2022 som følger:
- FC Barcelona £190.160.000
- Real Madrid £159.680.000
- Atletico Madrid £132.390.000
- Sevilla FC £68.514.000
- Athletic Bilbao £66.404.000
- Real Betis £49.660.000
- Valencia CF £45.485.440
- Real Sociedad £43.056.000.
I gennemsnit har top 8-klubberne i Premier League altså et årligt lønbudget på cirka 1,05 milliarder kroner. Deres spanske pendants budget er noget mindre, cirka 670 millioner kroner årligt.
Tallene skal selvfølgelig tages med et gran salt, da der er stor hemmelighed om spillerlønninger og kan være store variationer i vurderingerne af dem. Men der er ingen tvivl om, at a) det er ekstremt lukrativt at være fodboldspiller på topniveau og b) at pengene i Premier League er stukket af fra alle andre ligaer.
Spillersalg i Premier League og La Liga
Vi har allerede været inde på de enorme summer, de største fodboldklubber tjener, og hvordan de kanaliseres ned i spillernes lommer, så de kan købe diamantbelagte Lamborghinier og andre idiotiske ting, man køber, når man bogstaveligt talt tjener så mange penge, at man ikke kan nå at bruge dem.
Et andet sted, pengene bruges, er på indkøb af nye spillere. Fra juni-august og i januar hvert år åbner transfervinduerne i de store europæiske ligaer. At overvære dette show kan sammenlignes med at smide 100 piratfisk i et soppebassin og så ellers dunke en spand blod og fiskeindvolde ud over forsamlingen.
I de to transfervinduer i 2021/22 sæsonen brugte de 20 Premier League klubber tilsammen omkring 6,8 milliarder kroner. Og på grund af følgerne af covid var det endda relativt afdæmpet sammenlignet med sæsonen forinden, hvor forbruget var 13% højere og endte på omkring 35,4 milliarder kroner.
I La Liga var nettoforbruget i 2021/22 forbløffende lavt – faktisk samlet set under 1 milliard kroner for de 20 La Liga klubber. Men som vi også har været inde på, er det desværre heller ikke et repræsentativt år.
Alle andre ligaer end Premier League har taget slem skade af covid-19, ikke mindst La Liga. Et FC Barcelona på randen af bankerot måtte således ikke bruge én krone mere på indkøb end de fik ind i salg.
Allerede fra 2022/2023 sæsonen har vi da også set de store La Liga-klubber meget tættere på tidligere års omgangshøjde.
Premier League er kongerne af tv-transmittering
Som vi har været inde på adskillige gange, er Premier League i de seneste år rykket massivt fra alle andre ligaer økonomisk. Det gælder både sponsorater, lønninger, købekraft, ja ethvert parameter du kan komme på.
Men der er stadig ét parameter, hvor Premier League for alvor efterlader alle andre i en støvsky milevidt bag sig, nemlig på TV-pengene. I 2021 forlængede Sky, BT og Amazon deres eksisterende aftale til perioden 2022-2025. Prisen for retten til tre års transmittering? £4,8 milliarder eller 42,5 milliarder kroner svarende til 14,17 milliarder kroner pr. år.
Næststørste aftale på markedet er netop La Ligas. Her betalte Telefónica og DAZN 37,1 milliarder kroner – men for 5 år og ikke 3 som i England. Det betyder, at den indbringer La Liga klubberne 7,43 milliarder kroner årligt, eller nærmest præcis det halve af, hvad Premier League klubberne scorer!
Det kan lyde utroligt, at det kan betale sig at betale de summer for fodboldkampe. Men det kan det. Ifølge en ældre rapport, Annual Review of Football Finance 2016, er det særligt ét forhold, som har gjort sig gældende i de sidste 25 år i forhold til cash-flowet i de store fodboldligaer.
Måske lidt overraskende – her i internettets tidsalder – handler det om, hvor mange fans, der vælger at se fodboldkampene. Både på nettet og live, vel og mærke.
Ifølge rapporten kommer langt størstedelen af fodboldklubberne indtægter nemlig fra de tv-rettigheder, de sælger til resten af verden. Hver enkelt Premier League-kamp, som transmitteres direkte i tv eller på nettet, er således intet mindre end 130 millioner kroner værd.
PL’s tv-indtægter slår de fire andre ligaer tilsammen
Tv-rettigheder til Premier League-kampe er faktisk mere værd end tv-rettighederne til Bundesligaen, La Liga og Serie A tilsammen. Premier League har nemlig en aftale med medie og telekommunikation-firmaet Sky TV, som er Europas største tv-broadcaster med over 21 millioner abonnenter.
Premier Leagues seere tæller 725 millioner mennesker fordelt på 185 lande og er den mest sete fodboldliga i verden. Interessen for fodbold har altid været stor. Men at de store ligaer i disse år oplever en øget indtjening på tv-rettigheder til deres kampe har at gøre med, at europæisk fodbold bliver mere og mere populært også i Asien og USA.
Faktisk er der ifølge The Annual Review of Football Finance gennemsnitligt en vækst på cirka syv procent om året i de europæiske fodboldklubber netop nu.
Og det er mere populært end nogensinde at se fodbold live. Til en Premier League-kamp 2021/22 kommer der i gennemsnit 39.376 tilskuere, og til en La Liga-kamp i gennemsnit 28.450. Den tyske Bundesliga er dog stadig den bedst besøgte liga i Europa med over 43.000 tilskuere i gennemsnit til hver kamp.
Premier League:
Tilskuere pr. Kamp: 39.376 personer.
Pris for billet pr. kamp: 101.33 Euro.
La Liga:
Tilskuere pr. Kamp: 28.450 personer.
Pris for billet pr. kamp: 77.81 Euro.
Sponsoraftaler er guld værd
En anden væsentlig faktor i La Ligas og Premier Leagues gyldne indkomster er ikke mindst de sponsoraftaler, som klubberne laver med store, internationale firmaer. En sponsoraftale kan for eksempel gå ud på, at et sportsmærke får lov at have deres navn på spillernes trøjer.
Dermed får de en unik mulighed for at brande deres firma. Men det koster dem dyrt. I 2021 tjente Premier League $1,5 milliarder – 9,9 milliarder kroner i sponsorindtægter, mens La Liga klubber tjente omkring 5,3 milliarder kroner – og faktisk for nylig blev overhalet af Bundesligaen.
Her er en liste over nogle af de dyreste sponsorater i La Liga og Premier League. (bemærk, at det altså blot er, hvad hovedsponsorerne pumper i klubberne):
Premier League:
Manchester United:
Hovedsponsor: TeamViewer.
Gennemsnitlig årlig indtægt: 520 millioner kroner.
Chelsea:
Hovedsponsor: 3.
Gennemsnitlig årlig indtægt: 442 millioner kroner.
Arsenal:
Hovedsponsor: Fly Emirates.
Gennemsnitlig årlig indtægt: 352 millioner kroner.
La Liga:
Barcelona:
Hovedsponsorer: Spotify.
Gennemsnitlig årlig indtægt: 525 millioner kroner.
Real Madrid:
Hovedsponsorer: Adidas, Fly Emirates.
Gennemsnitlig årlig indtægt: 525 millioner kroner.
Atlético Madrid:
Hovedsponsorer: WhaleFin.com.
Gennemsnitlig årlig indtægt: 315 millioner kroner.
La Liga kan blive overhalet af Bundesligaen
Det er, som man kan læse ud fra denne artikel, nogle enorme beløb, der figurerer i europæisk fodbold. Fodbold synes at være mere populært end nogensinde, og det er noget, de store, internationale firmaer virkelig har fået øjnene op for. Ikke mindst de bedste fodboldspilleres status som stjerner har været med til at gøre professionel fodbold til en millionforretning. En stor del af forklaringen skal selvfølgelig findes i de sociale medier og fodboldstjernernes mange muligheder for at brande sig selv, hvilket mange af dem gør flittigt brug af.
Selvom La Liga nu ligger nummer to på listen over de rigeste fodboldligaer i verden, er Premier League altså stadig den ubestridte konge af listen. I sidste sæson tjente de hele 89 % mere end La Liga, som ellers har overhalet den tyske Bundesliga, der nu ligger nummer tre på ranglisten.
“La Ligas udfordring er nu at mindske afstanden til Premier League, som er den ubestridte markedsvinder for tiden”, har Dan Jones, der er Leder af Sports Business-gruppen i Deloitte, udtalt. La Liga skal altså ikke vide sig for sikker.
Bundesligaen kan på grund af de tyske fodboldforeningers vedholdene produktivitet og ydeevne nemt tænkes at overhale spanierne i fodboldregnskabet i kommende sæsoner, mener Dan Jones.
Som vi var inde på, har Bundesligaen for nyligt overhalet La Liga i sponsorindtægter, og på lægterne er der også flere tilskuere i Bundesligaen end i La Liga. Hvis der er småsvedige håndflader i det spanske, er det således forståeligt.
Både Premier League og La Liga-turneringen er igen i fuld gang ovenpå et par drøje år med nedlukninger, og det bliver det spændende at se, hvilke spillere, der kommer til at gøre mest opmærksomme på sig selv på banen i denne sæson.
Positiv opmærksomhed kan nemlig være lig med en guldrandet transfer eller sponsoraftale. Og det er spillerne nok mere end klar over.